22 Mart 2013 Cuma

ÇITIR KADAYIF

MALZEMELER ; (4 KİŞİLİK )
200 gr kadayıf
2 adet muz
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı bal
kızartmak için  sıvı yağ
YAPILIŞI;
kadayıfı 4 eşit parçaya bölün ,elinizle sarılabilecek şekilde açın  ortasına

yarım muzu koyun ve sarın
Bu işlemi kadayıf bitene kadar tekrarlayın .sardığınız kadayıfları kızgın yağın içine atın dağılmaması için çatal yardımı ile yağın içinde toparlayın. her tarafını önlü ve arkalı şekilde kızartın. çıkardıktan sonra  üzerine bal , ceviz  ekleyin sıcak bir şekilde servis yapın .
                                                                                    AFİYET OLSUN ...

20 Mart 2013 Çarşamba

PATLICAN SALATA VE IZGARA KÖFTE

PATLICAN SALATASI
 patlıcan
 biber
domates
maydanoz ,dere otu
tuz, pul biber ,sarımsak
zeytinyağ.tuz.limon
ceviz
YAPILIŞI
malzemeler de adet bildirmedim.evdeki kişi sayısına  yada gelecek misafir sayısına göre değişir.
öncelikle patlıcan ,biber ve domatesi közleyerek işe başlayalım.közlendikten sonra
çabuk soyulması için bir poşete koyalım .5,10 dk  sonra soyalım.ince ince doğrayalım..
içerisi ve sarımsak.dere otu, maydanoz,tuz ve biberi de  ekleyin.değer tarafta zeytinyağı limonla çırpın
üzerine dökün cevizde ekleyerek servis yapın. afiyet olsun.

KÖFTE
500 gr kıyma
1 çay bardağı galeta unu
1 yumurta akı
1 küçük boy kuru soğan
tuz.kimyon.pul biber.karabiber

YAPILIŞI
kıymayı kabımıza alın.içine yumurta akı.rendelenmiş soğan ,galeta unu baharatları  ekleyin yoğurun .
15 dk bekletin.şekil verin ve ızgarada  kızartın   .afiyet olsun.

SÜTLAÇ















MALZEMELER

1 litre süt
2 çorba kaşığı nişasta
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 kahve fincanı pirinç
2 su bardağı su
1 paket vanilya ve 2 tane damla sakız


YAPILIŞI
Pirinci su ile birlikte koyup pirinci iyice haşlayıp şişene kadar pişiriyoruz.Bu arada karıştırın ki yapışmasın sütü şekeri ilave edip karıştırıyoruz .Bir kasede nişastayı süt veya su ile karıştırıp bulamaç yapıyoruz sütün kaynamasına yakın bu bulamacı azar azar ilave ediyoruz bir yandan da karıştırıyoruz vanilya veya damla sakızı ilave edip kısık ateşte 15 dakika kaynatıyoruz ocağın altını kapatıp kaselere boşaltıyoruz istediğimiz gibi süslüyoruz soğuk servis edin AFİYET OLSUN


19 Mart 2013 Salı

SU BÖREĞİ


MALZEMELER
6 tane yumurta
yarım çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvı yağ


alabildiği kadar un
HARCI İÇİN
300 gr peynir
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı tereyağı
100 gr margarin
YAPILIŞI
Yumurtaları kırın yarım çay bardağı sıvı yağ  yarım çay bardağı sütü ekleyin  unu da  yavaş yavaş katarak yoğurun hamur biraz katı olacak  sonra hamuru 10 eşit parçaya bölün   diğer tarafta maydanozları peynir ile karıştırın. Dinlennmiş olan hamurları teker teker açın  bir temiz sofra bezi üzerine serin hamurları biraz kurutun kaynayan su içerisinde hamurları teker teker haşlayın her bir hamuru önce soğuk su dolu bir kaba alın daha sonra süzerek  sudan çıkardığınız hamurları  tepsiye dizin. Erittiğimiz tereyağdan her bir katına fırça yardımıyla sürün  5 yufkadan sonra arasına peyniri serpin diğer kalan hamurları da  aynı şekilde haşlayıp soğuk suya aldıktan sonra süzerek tepsiye dizelim 180 derece fırında pişirin AFİYET OLSUN.

KADAYIFLI MUHALLEBİ

MALZEMELER
300 gr kadayıf
2 yemek kaşığı tereyağ
0,5 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz veya fındık

MUHALLEBİSİ İÇİN
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya.
1 paket krema

YAPILIŞI
süt ,un,şeker,nişasta bir tenceye alınır . sonra ateş üzerinde karıştırılarak pişirilir.
ateşten aldıktan sonra vanilya ve krema eklenir  mikserle çırpılır . soğumaya bırakılır.
 küçük küçük kırılmış kadayıf tavada tereyağ ceviz,şeker ile kavrulur.
kalıba  veya (borcam tepsiye)  kadayıfın yarısı serpilir.üzerine muhallebi dökülür.kalan

kadayıf üst kata serpilir ve buzdolap da 3,4 saat bekletilir afiyet olsun .
not :bir gece beklerse daha güzel olur.

18 Mart 2013 Pazartesi

MANTI

MALZEMELER
2 su bardağı un
bir yumurta
tuz
HARCI İÇİN
250 gr  kıyma
1 orta boy soğan
tuz ,karabiber,pul biber
ÜZERİ İÇİN
yoğurt ,sarımsak,tereyeğ
nane,pul biber
YAPILIŞI
unun havuz gibi açalım ortasına yumurtayı 1 tatlı kaşığı ,tuzu ekleyip. yavaş  yavaş su ekleyerek
katı bir hamur elde edin.daha sonra hamurun üzerini kapatın içi hazırlayana kadar dinlendirin.
kıymanın içine soğanı rendeleyin .tuz ve biberleri ekleyin  karıştırın..
hamuru beze haline getirin büyüklüğüne göre 2,3 beze yapın .ince acın (böreklıkten biraz kalın)
2cm lık şeritler yapın ve kıymasını koyun .mantıları bohça gibi iki ucu verev gelecek şekilde kapatın.
tencerede kaynayan suya atın .pişinceye kadar kaynatın .
ocaktan alın süzün . yoğutdu çırpın sarımsak katın.  tavada tereyağı eritin içine nane ve pul biber ekleyin.
servis tabağına alın yoğurt ekleyin.üzerine tereyağ gezdirin .afiyet olsun.

17 Mart 2013 Pazar

ÇITIR SOĞAN HALKASI

MALZEMELER
3 orta boy soğan
1 yumurta
1 adet soda
1 su bardağı un
tuz ,pul biber

YAPILIŞI
soğanları soyun halka halka doğrayın tuz ve biber ekin.. diger tarafta  bir kaseye soda,yumurta,un tuz biberi
ekleyin .ve çırpın .sıra ile önce sade una sonra ise sodalı sosa  bulayın ve kızgın yağda kızartın. afiyet olsun

TAZE TARHANA ÇORBASI

MALZEMELER
3 adet domates
1 kaşık domates salçası
2 adet sivri  biber
1 küçük soğan
1,5 su bardağı yoğurt
3 kaşık un
az sıvı yağ
tuz,pul biber,nane

YAPILIŞI
yazın tarhana yapma fırsatınız olması ise  İŞTE size taze tarhana tarifi:
 Domates ,sivri biber,soğan.salça,pul biber ve az su ile robatta püre haline getirelim.daha sonra bir tencerede
unu sıvı yağ ile kavurun.sonra püre haline getirdiğimiz malzemeleri tencereye ilave edelim üzerine
5 su bardağı su ( tavuk ,et suyu )ekleyin.daha sonra yoğurt su ile acılır ,tencereye eklenir. kıvamı gelene kadar karıştırın .tuzunu .nanesini katın .pürüzsüz bir kıvamı olması için blandırla çırpın .5.6 dk karıştırın  ocaktan alın afiyet olsun.

PATATESLİ OMLET

MALZEMELER
4 orta boy patates
4 yumurta
tuz , pul biber
karabiber

 YAPILIŞI
 papatesleri soyun küp küp doğrayın ve kızgın yağda kızartın
daha sonra teflon bir tavaya alın tuz ve biberleri katın .çırptığınız yumurtaları
 da ekleyin önlü ,arkalı kıraztın .mutlu pazarlar .afiyet olsun

14 Mart 2013 Perşembe

GALETA UNLU TATLI



MALZEMELER

3 Yumurta
Yarım su bardağı Şeker
Yarım su bardağı  sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı fındık
1 kabartma tozu

KREMASI

1 litre süt
1 su bardağı un
yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti

ŞERBETİ

2 su bardağı su
1/5 bardak Şeker
vanilya

YAPILIŞI
yumurta ve şekeri küpük küpük olana kadar  çırpın.daha sonra  diğer tüm malzemeyi katın
kek hazır olunca bir tepsiye döküp 180 derce fırına sürün.diger tarafta  şerbetini kaynatın ve soğutun .
başka bir tencerede 1 lt süte,unu,şekeri ekleyin ateş üzerinde koyulaşana kadar karıştırın inmesine yakın
vanilyayı da ekleyin..şerbetini  döktüğünüz tatlımızın üzerine önce muhallebiyi,soğuduktan sonrada krem şantiyi sürün ve fındıkla süsleyin.

NOT:(  krem şanti isteğe bağlı )

13 Mart 2013 Çarşamba

SEBZELİ BULGUR PİLAVI VE KURU FASULYE

PİLAV MALZEMELERİ

2 su bardağı  pilavlık bulgur
1 orta boy soğan
2 adet biber
1 adet kabak
1 büyük boy domates
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz ,karabiber
tereyağ

YAPILIŞI

tencereye tereyağı ve küp küp doğradığımız bütün malzemeyi  ekleyin kavurun.
daha sonra bulguru ilave edip üzerini aşana kadar  sıcak su ekleyin tuz ve kara biberini katın kısık ateşte pişirin .

 KURU FASULYE

3 su bardağı fasulye
200 gr dana kuşbaşı et
2 orta boy  sogan
1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI
akşamdan ısladığımız fasulyeleri  bir taşım kaynatıyoruz küpüğünü  döküyoruz .sonra tekrar tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz diğer bir tencerede etleri pişiriyoruz etler suyunu çekince doğradıgımız soğanı ileve


ediyoruz.salçayı, tuzu, suyunu ilave edip kaynadıktan sonra .diğer tencerede haşlanan fasulyeyi  de ekleyin ve pişirmeye bırakın .


10 Mart 2013 Pazar

GALETA UNLU PEYNİRLİ KREP BÖREĞİ

MALZEMELER
2 su bardağı süt
2 su bardağı un
4 yumurta
 kaşar peynir
az tuz
galata unu

 YAPILIŞI
2 yumurta ,süt  un azar azar eklenerek   çırpılır .ve az tuz eklenir akışkan bir hamur elde edilir. .teflon bir tavaya
bir kepçe krep akıtılır.önlü arkalı pişirilir. bu işlem hamur bitene kadar devam edilir.
pişen krepler düz bir tabağa  alınır arasına rendelenmiş kaşar peyniri  eklenir sarılır.önce bir kasede çırptığımız
yumurtalara sardığımız krepler bulanır .sonra galata ununa bulanır kızartılır.rulo ikiye kesilir servis yapılır.



PORTAKALLI İRMİK TATLISI

MALZEMELER
 1 litre süt
7 yemek kaşığı irmik
7 yemek kaşığı şeker
1 çorba kaşığı nişasta
1 portakal rendesi
yulaflı  bisküvi
1 paket vanilya

SOSU İÇİN
3 portakal suyu
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 adet portakal
1 çay bardağı su

YAPILIŞI
ilk olarak tencereye soğuk sütü şekeri ,irmiği,nişastayı  ilave ediyoruz .sonra

ocağın altını yakıp  çırpıcı yardımı ile kıvamı gelip üzeri göz göz olana kadar karıştırmaya devam ediyoruz..kelepçeli kek kalıbının kenarlarına yulaflı bisküvileri diziyoruz.
sonra tatlımızı kalıba döküyoruz soğumaya bırakıyoruz. diğer tarafta sosu için
3 portakalın suyunu sıkıyoruz şekerini de ekleyerek 1 bardak su ile açtığımız nişastayı da katıyoruz
ve ocağın üzerine alıp koyu kıvama gelene dek karıştırıyoruz soğuttuğumuz tatlının  üzerine yavaş yavaş
dökün.hiç boşluk kalmayacak ve portakal dilimleri ile süsleyip servis yapılır
(3,4 saat sonra)



6 Mart 2013 Çarşamba

ARNAVUT CİĞERİ

MALZEMELER
500 gr ciğer
2 ortaboy soğan
maydanoz ,tuz .biber.kimyon
un,sumak
sıvı yağ
Lavaş

 YAPILIŞI

ciğeri küp küp doğrayın.bir süzgece bırakın(kimyonu ekin) .diğer tarafta unun içerisine tuz,
kırmızı biberi ekleyin .ciğerlerin üzerine serpin .unun  fazlasını eleyerek çıkarın.bol yağda kızartın
Servis için yarım ay şeklinde doğrayıp  yıkadığınız  soğanlara maydanoz, sumak ,tuz biber ve zeytin yağı
ekleyin .
kızartığınız ciğerleri lavaş arasına koyarak servis yapın

NOT: Dilerseniz pirinç pilavı ile de servis yapabilirsiniz.

4 Mart 2013 Pazartesi

KOLAY PUAÇA

MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
 alabildiği kadar un

İÇİ
peynir
maydanoz

 YAPILIŞI

(süt ve su ılık olmak üzere) Bir kabın içine unu ortasını havuz gibi açalım .
ortasına kuru mayayı üzerine şekeri ,tuz ve mahlep'i ekleyip süt,su ve sıvı yağı katıp karıştıralım .
Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak.hamurun üzerine menli bezle kapatıp 15,20 dk dinlendirelim .

sonra şekil  vererek içine peynirleri ekleyin ve kapatın tepside bir 15 dk daha bekletin.üzerine yumurta sarısı sürün 180.derece fırında pişirin.

BONFİLE


MALZEMELER
500 gr bonfile
1 fincan süt
yarım çay bardağı zeytinyağ
5-6 adet tane karabiber
kekik tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un

 YAPILIŞI
süt , zeytinyağı  ve  tane karabiberi bir cam kaseye koyun ,içine bonfileleri  ekleyin 3,4 saat
marine olmasını bekleyin.daha sonra tavayı ateş üzerine koyun 5 dk kadar kızdırın . sonra
etlerimizi tavaya dizelim .önlü arkalı mühürleyin  kekiği de üzerine serpin tavanın içerisini yıkamadan

tavaya bir kaşık tereyağı ve 1 kaşık unu kavurun.karabiber ekin az sıcak su ilave edin ve karamelize olan sosu etlerin üzerine dökün servis yapın.




3 Mart 2013 Pazar

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ DOLMASI

 MALZEMELER


1/5 çay bardağı zeytinyağı
2 ortaboy  soğan
2 ortaboy havuç
3 ortaboy kereviz

2 orta boy patates
1 liman suyu 
1 tatlı kaşığı tuz
1çay bardağı haşlanmış bezelye
4 adet taze sarımsak
5-6 adet kereviz yaprağı


YAPILIŞI

Yağı tencereye alıp kuru soğanları,sarımsakları ve havuçları ilave edip yaklaşık 5 dk -ara sıra karıştırarak- kendilerini hafif bırakana kadar kavuralım.Bu arada kerevizleri,beyaz kısımları ortaya çıkıncaya kadar soyup ikiye bölelim.Ortalarını bıçak yardımıyla oyarak çukur hale getirelim.Bunları yıkayıp tencereye ilave edelim bu arada karıştırma işlemine devam edelim patatesleri ve limon suyunu koyun.Kerevizleri yumuşayana kadar pişirelim tuzunu ilave edip tencerede soğumaya bırakalım.Soğuduktan sonra servis tabağına önce kerevizleri alalım sonra sebzelerle içlerini dolduralım üzerlerini bezelye ve kereviz yapraklarıyla  süsleyelim.

KÖSTEBEK PASTA

KEKİ İÇİN
2 yumurta

1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı kakao
ala bıldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
ORTASI İÇİN1 paket krem şanti1 su bardağı süt
1 çay bardağı damla çikolata
YAPILIŞI
Fırınımızı 180 dereceye ayarlayarak önceden ısınmasını sağlayalım. yuvarlak tepsiye kek haline getirdiğimiz karışımı döküyoruz. fırın da 30 dk  pişiriyoruz..fırından çıkan kekimizi ılımaya bırakıyoruz. diğer tarafta krem şantiyi bir bardak ılık süt mikser yardımıyla çırpıyoruz.içerisine damla çikolata ekliyoruz.
   kekimizi alıp bir bardak yardımı ile kalıplar çıkarıyoruz. her bir kek dilimine bir kaşık krem şanti
koyoruz .bu işlemi bütün kekler için yapıyoruz.
kekin  kalan kırıntılarını  robotla çekiyoruz. hazırladığımız krem şantilerin üzerine serpiyoruz.

KUYMAK


MALZEMELER

200 gr tereyağ
200 gr tel peynir
2 su bardağı mısır unu

YAPILIŞI
Tereyağ tavada eritilir .mısır unu kokusu çıkana kadar kavrulur.üzerine yavaş yavaş
su eklenerek kıvamı açılır.sonra ocağın altı kapatılır.tel peynir eklenir.üzerine tuz serpilir
kuymak tavasında servis yapılır.

2 Mart 2013 Cumartesi

Gökkuşağımdan Lezzetler: MISIR GEVREKLİ KROKAN

Gökkuşağımdan Lezzetler: MISIR GEVREKLİ KROKAN: MALZEMELER 4 adet metro çikolata 2 yemek kaşığı tereyağ 2 yemek kaşığı bal 250gr mısır gevreği 1 su bardağı  fındık üzeri için erimiş...

MISIR GEVREKLİ KROKAN

MALZEMELER

4 adet metro çikolata
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı bal
250gr mısır gevreği
1 su bardağı  fındık
üzeri için erimiş  çikolata

YAPILIŞI
Metroyu parçalayın tereyağ ile birlikte tavada eritin.
tamamen erdikten sonra tavayı kenara alın ve balı ilave edin.gevrekleri elinizle hafif kırın ve onuda tavaya ekleyip kısık  ateş üzerinde karıştırmaya devam edin .son olarak fındığı katın karıştırın .daha sonra yağlı kağıt üzerine iki kaşık yardımı ile dökün. bizar soğuduktan sonra elinizle top  gibi yuvarlaya bilirsiniz.daha sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin afiyet olsun .
NOT:  isterseniz keğıt kek kalıbına döküp şekil verebilirsiniz.


1 Mart 2013 Cuma

KARA VE BEYAZ LAHANA DOLMASI



                                                                                   
   

  
MALZEMELER 

 3 bağ kara lahana
 1 küçük beyaz lahana
  3 su bardağı pirinç
  300 gr. kıyma
  3 orta boy kuru soğan
  1 çay bardağı sıvı yağ
  2-3 diş sarımsak
   maydanoz ve domates salçası 







     
YAPILIŞI


 Lahanalar  çok güzel yıkanır,  haşlanır.Başka bir kapta 
soğan,sarımsak,maydanoz,kıyma,salçalar,pirinç tuz ve biber beraber karıştırılır.
Haşladığımız lahanaların içine yapılan harç konarak sarılır bu işlem tüm lahanalar bitene  kadar devam eder.
Bir tencereye dizilir üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ve su(dolmaların üzerini aşacak kadar ) eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır.