31 Ağustos 2013 Cumartesi

UN HELVASI



MALZEMELER
125 gr tereyağ
100 gr margarin
4 su bardağı un
2,5 su bardagı şeker
vanilya ,ceviz veya fındık
süt
ŞURUP
2.5 bardak süt
3 su bardağı süt
 vanılya

 YAPILIŞI
Tencerede yağı eritin içerisine unu ekleyin ve kavurmaya devam edin.
unun renği esmerleşene kadar kısık ateşte kavurmaya devan edin.
kavurdugunuz helvanızı kenara alın
sütü ısıtın ve şekeri sütün içinde  eritin  vanilya ile birlikte.
kavurdugunuz helvanın içine şurubu koyun ateş üzerinde karıştın
şurup çektikten sonra şekil verin servis tabagına alın .Afiyet olsun.

28 Ağustos 2013 Çarşamba

KÖZ KIRMIZI BİBER

                                                                               
  MALZEMELER

5 kg kırmızı biber

 ve buzdolabı poşeti

 YAPILIŞI

 Biberleri yıkayın ve fırın tepsisine dizin.

altlı üstlü yeterince pişirin .

Çıkarın soyun ve içindeki pulları temizleyin.

                                                                                  buzdolabı poşetine koyun ve difrize atın .Afiyet olsun.

KIRMIZI BİBER MEZE

MALZEMELER

 3 kg kırmızı biber

 Yarım fincan zeytinyağı

1 baş sarımsak

Yarım fincan Sirke

HAZIRLANIŞI
 Kırmızı biberler fırında közlenir.

Kabukları soyulup çekirdekleri ayıklandıktan sonra şerit şerit 

kesilir.

Bir kapta Zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve sirke karıştırılır.

Karışım kırmızı biberlerin üzerine dökülerek servis edilir.

(kavanozda saklanır ?

AFİYET OLSUN..


KIŞLIK HAZIRLIKLARI KARNIYARIKLIK

MALZEMELER

6 kg patlıcan( miktarı kendınıze göre ayarlayın)

tuz
YAPILIŞI

patlıcanları yıkayın  soyun ve tuzlu suda bekletin

 .kuruludaktan sonra kızartın .yağlarını fazlasını

alması için süzgeçte bekletin .soğuduktan sonra

buzdolabı poşetine koyun dolaba atın


Afiyet olsun.


27 Ağustos 2013 Salı

KIŞLIK TAZE FASULYE

MALZEMELER
 5 kg fasulye

2 kg domates

YAPILIŞI
Fasulyeleri yıkayıp kıralım .daha sonra kabuklarını

soyduğunuz  domatesleri büyük bir

tencereye  koyun ve üzerine fasulyeleri koyup

 kavurun .soğuduktan sonra buzdalabı poşetine

koyup difrize atın. Afiyet olsun


KIŞLIK MENEMEN

MALZEMELER

15 kg  domates

4 kg sivri biber

Sıvı yağ

Tuz
YAPILIŞI

Domatesleri yıkayın büyük bir kab içerisine azar azar koyun ve 

sıcak su dökün .kabukları kolay soyuluyor

 Daha sonra domatesleri dograyın tencereye koyun
.
Yeşil biberleri doğrayarak sıvı yağda rengi dönene kadar kavurun. Üzerine doğramış
olduğunuz domatesleri ilave edin. tuzu da ekleyerek karıştırın ve  20dk kaynatın. Ocağı
kapatmadan kaynamakta olan sosu
kavanozlara boşluk kalmayacak şekilde doldurun. Kullanılmamış yeni ve kuru kapakları
sıkıca kapatarak. Kavanozu ters çevirin. soğuyana kadar bu şekilde bekletin.ters çevrili

bekletin( mümkünse 1 gece)

PATLICAN KONSERVE

MALZEMELER

5 kg patlıcan

2 kg biber

2 kg domates.

Tuz

Az yağ


YAPILIŞI

Patlıcanlarımızı alacalı soyduktan sonra dörde bölüp küp küp doğruyoruz. Tencerede sivri

biberlerimizi 3 veya 4 yemek kaşığı yağda kızartıp üzerlerine patlıcanlarımızı koyuyoruz

ve tencerenin ağzı açık bir şekilde patlıcanları kavuruyoruz. Diğer bir tencere de ise

kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domateslerimizi kaynatıyoruz
.
Kızaran patlıcanlarımızı kavanozlara eşit miktarlarda doldurup üzerlerine domates

sosundan ilava ediyoruz ve ağızlarını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.Bir gece bekledikten

 sonra sabah kapakların üzerlerine bastırıyoruz eğer içe doğru çökükse konservelerimiz

 sağlam demektir. eğer değilse kapağıaçıp konserveyi tekrar tencereye boşaltıp kaynatın


ve kavanoza sıcak sıcak doldurun tekrar sıkıca kapatın. kışın yemek için patlıcan yemeğiniz hazır.

TARHANA

MALZEMELER

Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kg)

2 Kg. Kırmızı Biber

1 Kg. Erik Domates

1 kg Kuru Soğan

1 baş Sarımsak

1 bağ Maydanoz

1 bağ Dereotu

1 bağ taze Nane

3 Kg  Yoğurt

Kaya Tuzu(1 yemek kaşığı)


 YAPILIŞI





Biberleri ,domatesi yıkayın ve içini temizleyin. daha sonra robattan geçirin.

büyük bir legene yoğurt.domates.biber soğan ve  bütün malzemeyi katın  yoğurun.

ve hamur halıne getirin bu karışımı mayalanması için balkonunuzda üzeri kapalı olarak mayalayın.

Bu işlen yaklaşık 1 hafta kadar sürüyor.

hamurunuzun kabarması duruncaya kadar devam edin .

temiz bir çarşaf üzerine un serpin tarhanayı  dökün.(1 yemek kaşığı)

hamuru kurudukça çevirin ve tam kuruyunca elet yardımı ile ovalayın .

ovduğunuz tarhanayı  tekrar serin iyice kurutun .


Bez bir torbada saklayın Afiyet olsun...







26 Ağustos 2013 Pazartesi

KIŞ İÇİN KÖZ PATLICAN

MALZEMELER

6,7 kg kg  patlıcan

kızmızı biber sarımsak

YAPILIŞI

patlıcanları ateşte közleyin  biberle birlikte ince ince dilimleyin ve

buzdolabı poşetine koyun difrize atın kışın çıkarıp kullanın .Afiyet olsun.





KIŞLIK DOMATES SOS

MALZEMELER
3 kg domates
2 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI
Domatesler iyice yıkanır, sıcak suda kabuklarını soymak için bekletilir. Kabukları soyulan ve başları temizlenen domatesler tencereye alınır, blenderden geçirilir. Kaynayana kadar harlı kaynadıktan sonra kısık ateşte 1,5 saat koyulaşana kadar pişirilir. Koyulaştıktan sonra yarım litrelik kavanozlara ocağın altı açıkken paylaştırılır. Kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir. Soğuduktan sonra serin bir yerde muhafaza edilir.   Afiyet olsun.

ETLİ KABAK DOLMASI

MALZEMELER
1 kg kabak
200 gr  az yaglı  kıyma
1 su bardagı köftelık bulgur.
1 adet kuru soğan
tuz ,karabiber
pul biber kimyon,
nane 3 diş sarımsak
dereotu



SOSU İÇİN
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağ
az nane.salça
 YAPILIŞI
bir kabın içerisine bulgur,soğan kıyma ve baharatları koyup karıştırın. içlerini oyduğunuz kabakların içini doldurun ve tencereye dizin üzerine sıcak su ilave edin kısık ateşte pişirin. Sosu için tereyağı eritin içine salça ve baharatları kapatın 1 fincan suda ilave edin ateşten alın .servis tabağına kabakları alın halka halka dilimleyin yoğurdu üzerine dökün sosunu da serpin servis yapın  Afiyet olsun.


FIRINDA CİPS

MALZEMELER
5,6 adet büyük patates
2-3 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
30 gr tereyağı
 tuzu,karabiber,(pul biber) istege baglı

YAPILIŞI

Fırını 22 dereceye ayarlayın. Patatesleri güzelce yıkayın.  Patateslerin altından düzce keserseniz  tepside daha iyi durur . .Patatesleri kesme tahtasına alıp,başından sonuna kadar dilimler gibi ama tam kesmeden yol yol kesin. Yağlı kağıt serili bir tepsiye patatesleri düzenli dizin. Sarımsakları rendeleyip tereyağı ve zeytinyağı ile karıştırın. Patates dilimlerinin aralarına sürün. Karabiber ve tuz serpin 45,50 dk pişirin.. Patateslerin dışı gevrek içi yumuşak olacak. 

19 Ağustos 2013 Pazartesi

EV YAPIMI AÇMA

MALZEMELER
1 pk. İnstant maya
1.5 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
Aldığı kadar un

YAPILIŞI
Unu havuz şeklinde açıyoruz,maya,şeker ve yağla harman yapıyoruz.suyu sütü tuz unu da ilave ettikten sonra kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz
45 dk.-1 saat yani hamur iki katına çıkana kadar bir bez örtüp ılık ortamda mayalanması için bekliyoruz.
Mayalanmış hamurla çok uğraşmadan avuç içi büyüklüğünde bezeler kopartıp biraz sıvı yağla ellerimizi yağlayarak bezeyi elimizle  burkarak yada düğüm atarak şekil veriyoruz
Yada ikinci seçenek,daha büyük bezeler kopartıp sıvı yağla yağladığımız ellerimizle yassılaştırıp, 
15 dakika da fırını açmadan biraz daha mayalanması için bekliyoruz.Yumurta sarısını sürüp çörekotu ve susam ilave edip,Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

ETLİ BAMYA

  • MALZEMELER
    1 kg bamya
    4 – 5 diş sarımsak
    su bardağı sıvı yağ
    300 gr kuşbaşı kuzu et 
    i 2 adet soğan
    1,5 çorba kaşığı domates salçası
    1 adet çarliston biber
    3 orta boy domates
    Tuz, Karabiber
     limon
     YAPILIŞI
    soğanları ve Sarımsakları ince ince doğrayın. Tencerede kızgın yağa atın ve karıştırın. Etleride tencereye ekleyin ve kavurun. Salçayı ekleyin, iyice yedirerek karıştırın. Sıcak su ekleyerek bir süre daha karıştın . Biberleri küp küp doğradıktan sonra tencereye ekleyerek karıştırın. Domatesleri küp küp doğrayın ve yemeğe ekleyin. Bir süre karıştırdıktan sonra bamyayı tencereye alın ve karıştırın. Tuz,  ekleyerek karıştırmaya devam edin.Karabiber ve limon suyu ekleyerek karıştırın. Yaklaşık 45 dk dakika piştikten sonra yemeğimiz servise hazır.Afiyet olsun

FIRINDA TAHİN HELVASI

YAPILIŞI
Bir kasenin içine helvayı koyup üzerine sütü ve limon

suyunu ilave edip krema kıvamına gelinceye kadar 
karıştıralım. Fırına dayanıklı kaplara iki parmak olana kadar

koyup önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri 
kızarıncaya kadar pişirelim. Servise hazır.
Afiyet Olsun….

FIRINDA ÇUPRA

MALZEMELER
2 adet balık
soğan
patates
karabıbar
domates roka tuz.
YAPILIŞI
Kafaları koparılmadan temizlenen balıklar.rendelenmış soğan suyunu içinde tuz ve sıvıyağ ile ovulur.
sosu iyice alması için üzerine bir kaç çentik atılır..fırın tepsısine yağlı kağıt ve balıklar dizilir.200derece fırında kızarana kadar pişirilir.
 Yıkayıp üzerini iğnelerle deldıgınız patatesleride tepsinize dizin .piştiktel sonra yeşıllıklerle servis yapın.


ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI

MALZEMELER
1 haşlanmış tavuk göğsü
1 çay bardağı şehriye
 4 bardak tavuk suyu
kara biber kekik tuz, yağ.
1/5 yemek kaşığı un
YAPILIŞI
Öncelikle bir tencereye yağı atıp üstüne un ekleyip karıştıralım. Un kızarmaya başlayınca kokusu çıkacaktır
Kokusu çıkana kadar bu şekilde devam edelim. Daha sonra dört bardak tavuk suyu ekleyip tekrar karıştıralım.
 Daha sonra ufak ufak doğranılan tavuk parçalarını ve şehriyeyi ekleyelim .Su kaynayana kadar devam edelim. Su
 kaynayınca ocağın altını kısıp hafif ısıda şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Karabiber kekik tuz ekleyerek servis  yapabiliriz.


16 Ağustos 2013 Cuma

GÜL BÖREGİ



MALZEMELER
2 yaprak yufka
2 yumurta
1 bardak süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet patates(içine peynir yada kıymada olabilir)
maydanoz .
tuz karabiber
pul biber



İÇİ HARCI
patatesleri  haslayın soyun ve baharatlarla tatlandırın

 YAPILIŞI
Yoğurt, süt, yağ ve yumurtayı çırpın. Yufkayı açıp üzerine bu karışımı sürün
Yufkayı dörde bölün. Kenar tarafına patates  ince şerit halinde yayın.
Sigara böreği gibi yuvarladıktan sonra döndürerek gül şeklini verin. Dolaba atın. Biraz sonra çıkarıp tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı ile biraz zeytinyağı sürün. 180 derecede, pembeleşinceye kadar pişirin. Afiyet olsun.