30 Eylül 2013 Pazartesi

ETLİ LAHANA SARMASI




                                                                                MALZEMELER


Orta  boy lahana 

  2 su bardağı pirinç

  250 gr kavurma

  1 yemek kaşığı salça

  1/2 çay bardağı sıvıyağ

  3 orta boy soğan

  7-8 dal maydanoz

  Tuz, karabiber, kırmızıbiber


YAPILIŞI

Lahana yapraklarımızı yıkayıp, büyükçe bir tencerede 

kaynayan suda haşlayın (tenceremizin aldığı adette)

, sarabileceğimiz kadar yumuşayınca tencereden alıp 

soğumaya bırakıyoruz. Lahanalar soğurken içimizi

 hazırlıyoruz. Yıkayıp, süzdüğümüz pirince, kıymamızı,

 salçamızı, ince kıyılmış soğan ve maydanozumuzu,

 kavurmanın yarısı içine  koyun. sıvı yağımızı, tuz ve

 baharatlarımızı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Soğuyan 

lahana

yapraklarını şekillerinin elverdiğince, sarılacak 

büyüklükte parçalara kesiyoruz ve her parçaya içten koyup 

Sardığımız lahanaları, pişireceğimiz tencereye sıkı sıkı dizerek yerleştiriyoruz orta kata ise kalan kavurmayı 

serpiyoruz.  2/5 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı salça ekleyip, üzerine dökerek orta ateşte pişiriyoruz. 

Afiyet olsun

LAHANA VE SALATALIK TURŞUSU


MALZEMELER
1 küçük lahana 
2 kg kornişon salatalık
3-4 tane havuç
1 çay bardağı sirke
2 baş dis sarımsak
3-4 defne yaprağı 
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 limon,3 -4 defne yaprağı
1 çay bardagı kaya tuzu 

YAPILIŞI
Lahananın dış yapraklarını atınız. Diğer yapraklarını yıkayıp üç parmak genişliğinde dilimleyiniz.,
Salatalıkları uçlarını alın.havuçları dilimleyin.defne yaprağı ve sarımsak koyarak turşu kabına yerleştiriniz. Limon, şeker ve kırmızı biber ilave edip üzerine tuzlu su dökünüz. Lahanaya bir ağırlık koyup, kapağını kapatınız. Her gün suyunu başka bir kaba yüksekten akıtıp tekrar  kabına dökerek havalanıp mayalanmasını sağlayınız. 10 gün sonra serin bir yere  Turşunuz hazır . Afiyet Olsun

28 Eylül 2013 Cumartesi

RULO PASTA

                                                                                    MALZEMELER

4 yumurta
14 yemek kaşığı un
14 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma toz
1 su bardağı ceviz
SOS
3,5 bardak süt ve hazır puding
YAPILIŞI
klasik kek yapar gibi yumurta ve şekeri çırpın
sonra yoğurta ekleyin mikser yardımı ile karıştırmaya devam edin.
unu eleyin  ve kabartma tozunu unla birlikte katın karıştırın .
yağlı kağıt serilmiş tepsiye yayın (ince ve kalın olmasın normal)
Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede hafif pembeleşene kadar pişirin.
fırından çıkarıp yağlı kağıtla beraber nemli bezle rulo yapın
puding hazırlanır.
yağlı kağıttan çıkarılan kek bir yandan puding sürülür
en son üzerine puding dökülür cevizle süsleyin  3,4 saat dolap da bekletin(üzerini istege baglı süsleyin) servis yapın
Afiyet olsun






27 Eylül 2013 Cuma

SİMİT BÖREĞİ

MALZEMELER
2 adet yufka
4 adet haşlanmış, patates
1 yemek kaşığı yumuşamış margarin
Tuz-karabiber-kuru nane
SOSU İÇİN
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
üzeri için susam
                                      
 YAPILIŞI
Haşlanmış ezilmiş patateslerin içine yumuşamış margarin,tuz,karabiber ve kuru nane koyup 

karıştırın.Başka bir kap da sosu için yoğurt,süt,yumurta ve sıvı yağı tel çırpıcı ile çırpın ve 1 çay bardağı

 sosu ayırın.Yufkaları üst üste koyun ve 8 eşit üçgen parçaya kesin.Her yufka parçasına sos dan 

gezdirdikten sonra geniş kısımlarına patatesli harçtan koyup ilk önce rulo şeklinde daha sonra iki ucunu 

birleştirerek halka şeklinde birleştirin.Simit böreklerinizi az yağlanmış fırın tepsisine dizdikten sonra

 üzerlerine 1 çay bardağı sosu gezdirin.Tepsinin üstünü alüminyum folyo ile kapatıp,buzdolabında en az 

2 saat dinlendirin.Dinlenen böreklerin üstünden folyoyu çıkartıp susam serpin ve175 dereceli fırında 25

 dakika pişirin. Afiyet olsun


25 Eylül 2013 Çarşamba

FIRINDA PATLICAN KÖFTE

MALZEMELER
1 kg patlıcan

500 gr kıyma

1 orta boy kuru soğan

maydanoz

tuz, karabiber pul biber,kimyon

1 yemek kaşığı biber salçası

YAPILIŞI

patlıcanları  alacalı soyun ve 2 cm kalınlığında dilimleyin tuzlu suda bekletin
.
Kıymaya bir kap içerisine alın ince ince kıydığınız soğanları maydanozu ve baharatları da katın yoğurun.

cam fırın tepsisine patlıcanları dizin.

kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alın avuç içinde şekil verin ve patlıcanların üzerine dizin

.1/5 su bardağı suyun içine salçayı eritin .ve üzerine dökün 180 derece fırında pişirin.

isterseniz üzerine kaşarda koyabilirsiniz.Afiyet olsun.

ERİŞTE ÇORBASI


MALZEMELER
1.5 su bardağı önceden kesilmiş çorbalık erişte
1 çay bardağı az haşlanmış yeşil mercimek
1 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı kadar tereyağı
2 yemek kaşığı kıyma
1.5 su bardağı et suyu.
nane tuz.karabiber.pul biber.reyhan
1.5 yemek kaşığı salça ve biber salçası
 YAPILIŞI 
Tencereye ilk önce yağı koydum yağ eritin sonra çok küçük doğradığım soğanları ilave edip iyice kavurun. Pul biber, kıyma ve  salçayı eilave edin ve salça yı katın daha sonra yeşil mercimeği ilave edip et suyunu katın. Bir taşım kaynadıktan sonra erişteleri ve tuzunu ilave edip üzerine yaklaşık 4 su bardağı kadar kaynar su ilave edin.  kaynadıktan sonra reyhanını atıp 4-5 dakika daha kaynatın. Afiyet olsun


22 Eylül 2013 Pazar

PİZZA

MALZEMELER
 3,5 su bardağı un
1 paket maya
1 su bardağı ılık su veya süt
1/2 çay kaşığı tozşeker
 1 çay kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN
Sucuk. Zeytin domates pizza sos . kaşar biber mantar .mısır sucuk.isteğe baglı her şey
kısaca istediginiz her şeyi ekleye bilirsiniz
SOS
zeytin yağ  içine sarımsağı kavurun üzerine 3 adet domates  salça olana kadar pişirin.
                                                                                                               YAPILIŞI
Mayayı ve tozşekeri ılık su ile ezip,15 dk. bekletelim.Yeterince tuz ve unun yarısını yavaş yavaş ilave edip,iyice
 karıştıralım.Geri kaln unu da yavaş yavaş katıp,yoğurmaya başlayalım.Yoğurma işlemi bittikten sonra,hamurun
üzerine nemli bir bez örtüp iki misli kabarıncaya kadar mayalanmasını bekleyelim.Mayalanan hamurumuzu
kaptan alıp bir iki kez daha yoğuralım.Hamurumuz .hamuru tepsiye yayın üzerine sos sürün .
tüm malzemeleri karıştırın hamurun üzerine serpin ve 180 derece fırında pişirin  çıkarıp servis yapın .Afiyet olsun


MİLFÖY MANTI



MALZEMELER
1 paket milföy
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
15,20 dal maydanoz
tuz ,karabiber
pul biber

SOSU İÇİN
1 kase yogurt
1 yemek kaşığı  kaşıgı tereyağ
nane pul biber



YAPILIŞI
Milföyü önce üç sonrada dikine tek şerit halinde kesin.
6 eşit parça elde edilin
kıymalı karışında bir parça alın ortasına koyun 
iki uzundan tutarak zarf halinde kapatın
bütün milföy bitene kadar bu işlemi tekrarlayın 
180 derece fırında pişirin.
fırından çıkartın biraz sogutun ve yoğurdu üzerine gezdirin .
tavada egittiğiniz tereyağın içine nane ve biberi katın üzerine dökün 
Afiyet olsun.