21 Kasım 2013 Perşembe

BÜZME BÖREK

 
MALZEMELER
3 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı su
  3 adet patates
1 adet soğan
Tuz, pul biber, nane, karabiber

 ÜZERİ İÇİN
 1 adet yumurta sarısı
 1 yemek kaşığı yoğurt
  2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
YAPILIŞI

Patatesler bir tencereye alınıp birazda tuz eklenerek haşlanır. Haşlandıktan sonra minik minik doğranır  yada
rendelenir. Soğanda rendelenerek bir tavada pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine baharatlar ilave edilir
Son olarak da patatesler eklenerek iyice karıştırılır ve altı kapatılarak soğumaya bırakılır.
Yufkaları ıslamak için sıvı yağ ve su bir kaseye  alınarak karıştırılır.
Bir adet yufka düz bir zemine serilir ve üzerine sıvı yağ, su karışımı sürülür. Karşılıklı iki kenarından tutularak
ortasına kadar büzülür. Ardından diğer kenarlarından da tutulur ve yine ortasına kadar büzülür. Çiçeğe benzer bir
desen elde edilir. Bir kanadı üzerine doğru kapatılır ve üzerine hazırlanan harçtan bolca koyulur. Karşısındaki
 kanat da harcın üzerine kapatılır. Ardından diğer kanatlarda sıra ile kapatılır. Hazırlanan börek tezgahın uç
kısmına doğru çekilerek açık içine alınır ve ters çevrilir (şeklinin bozulmaması için) Pişirme kağıdı serilen fırın
tepsisine yerleştirilir. Kalan diğer yufkalarda aynı şekilde yapılır. Yufka sayısını ve iç malzemesini istediğiniz gibi
artırabilirsiniz. Kıymalı ve peynirli harç ile de yapılabilir. Son olarak yumurta sarısı, sıvı yağ ve yoğurt karıştırılarak
üzerine sürülür. Çok fazla sürmeyin çünkü oluşan deseni kapanmasın. 180 derecede ısıtılan fırında altı ve üstü
kızarana kadar pişirilir. Fırından alınınca üzerine el ile biraz su serpilerek temiz bir bezle üzeri kapatılıp
dinlendirilir. Afiyet olsun…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder