MALZEMELER
3 su bardagı aşurelik buğday
1,5 su bardağı kuru fasulye
1,5 su bardagı nohut
1,5 su bardagı doğranmış kayısı
1 su bardağı sarı kuru üzüm
2 paket kuş üzümü
10-15 adet incir
2 paket çam fıstığı
4,5 adet karanfil
4 su bardagı şeker(damat tadınıza göre artı veya eksi olabilir)
1 su bardagı fındık.
0,5 su bardağı ceviz..nar.tarçın
YAPILIŞI
Buğday,
fasulye ve nohutu yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün
buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. Tencereye 3.5 litre su ekleyip
kaynatın.Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte ara sıra
karıştırarak pişirin. Fasulye ve nohutu da süzüp ayrı kaplarda pişene kadar
haşlayın, (düdüklüde 15-20 dakika kadar) pişince suyunu süzün. Buğdayın suyu
kıvamlaşınca nohut ve fasulyeyi ekleyin yarım çay kaşığı tuz atın , üzümleri ve kuru
kayısıyıda karıştırın.inciri en son koyunki aşure kararmasın.inciri tencereye
eklemeden 15-20 dk önce sıcak suda bekletin sonra minik minik doğrayın.tüm
malzemeler karışmış şekilde 10-15 dakika kadar daha kaynatın suyu azalırsa arada
sıcak su ekleyin.başından ayrılmadan ara sıra karıştırın yoksa dibine
yapışır.altını kapattıktan sonra 10 dk dinlendirin sonra kaselere boşaltın
soğuyunca üzerini ceviz içi, fındık, toz tarçın ve nar taneleriyle süsleyerek
servis yapın. Afiyet olsun
NOT:herkesin
kendine göre bir püf noktası vardır. Ben kıvam vermesi için 2 tepeleme yemek
kaşığı nişastayı 1 kase suda eritip tencereden 1 kepçe aşure alıp nişastaya
karıştırıyorum. Sonra onu tencereye geri döküyorum kıvamı çok güzel oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder